SportEdu – Tulevaisuuden osaamista liikunta-alalle-hanke keskittyy liikunta-alan osaamisen kehittämiseen ja uusien täydennyskoulutusten toteuttamiseen. Keskeisenä tavoitteena on vastata alan muuttuneisiin osaamistarpeisiin sekä kokeilla innovatiivisia, käytännönläheisiä ja digitaalisia ratkaisuja koulutuksessa.
Ensimmäisenä koulutuspilottina järjestimme elo–marraskuussa 2024 täydennyskoulutuksen aiheesta Johtamisen työkaluja liikunta-alalle. Tämä koulutus syntyi erityisesti seurakehittäjien ja liikunta-alan erikoisammattitutkintoa suorittavien tarpeesta saada konkreettista tukea arjen johtamistyöhön. Kohderyhmään kuuluivat mm. toiminnanjohtajat, esihenkilöt ja muut alan johtotehtävissä toimivat henkilöt. Koulutus suunniteltiin tukemaan myös esihenkilönä toimimista ja valmennustoiminnan johtamista, jotka ovat keskeisiä osia liikunta-alan erikoisammattitutkintoja.
Uutta teknologiaa ja pedagogisia ratkaisuja
SportEdu-hankkeessa hyödynnämme monipuolisesti erilaisia digitaalisia ratkaisuja ja pedagogisia menetelmiä. Yksi näistä on hankkeessa kehitetty digistudio, jossa osa koulutuksesta toteutettiin. Osallistujat pääsivät tutustumaan studion laitteisiin ja välineistöön käytännössä.
”Digistudion hyödyntäminen toi koulutukseen kiinnostavan lisän. Perehdyimme yhdessä studion kalustukseen ja laitteiden hankintaprosessiin, mikä tarjosi konkreettista näkökulmaa johtamiseen liittyviin päätöksiin”, kertoo kouluttaja Pia Jormanainen.

Kolme käytännönläheistä osaamiskokonaisuutta
Johtamisen työkaluja liikunta-alalle-koulutus koostui kolmesta erillisestä osaamiskokonaisuudesta, joihin saattoi osallistua joko kaikkiin tai valita itselleen sopivimmat:
- Minä johtajana
Koulutuksessa keskityttiin oman johtajuuden tunnistamiseen ja vahvistamiseen. Osallistujat arvioivat omaan johtajuuteensa vaikuttavia tekijöitä sekä oppivat tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Keskeisiä teemoja olivat hyvän hallinnon periaatteet, itsensä johtaminen sekä sosiaalisen pääoman rakentaminen. - Yhdessä kehittäen
Toinen kokonaisuus tarjosi työkaluja henkilöstön johtamiseen ja kehittämiseen käytännössä. Sisältöön kuuluivat mm. rekrytointi, perehdyttäminen sekä henkilöstön osaamisen tunnistaminen ja vahvistaminen. Myös työhyvinvointi, työturvallisuus sekä henkilöstöstä huolehtiminen olivat vahvasti esillä. - Oppiva organisaatio
Viimeisessä kokonaisuudessa keskityttiin strategisen johtamisen malleihin ja käytännön työkaluihin, kuten kehittämisen kehään ja suunnitelmallisuuden huoneentauluun. Osallistujat oppivat myös tunnistamaan onnistuneen verkostoyhteistyön elementtejä ja pohtivat yhdessä, kuinka mitata liikunta-alan tavoitteiden toteutumista tehokkaasti.

Käytännönläheisyys ja verkostoituminen saivat kiitosta
Osallistujilta kerätyn palautteen mukaan koulutus vastasi hyvin alan tarpeisiin. Erityisen paljon kiitosta sai koulutuksen käytännönläheisyys sekä lähijaksojen tarjoama mahdollisuus verkostoitua ja käydä arvokasta keskustelua muiden liikunta-alan ammattilaisten kanssa.
”Mielenkiintoista oli, että mukana oli eri alojen esihenkilöitä. Keskusteluissa nousi esiin erilaisia näkökulmia, joista sai arvokkaita oivalluksia omaan työhön.”
Palautteiden perusteella koulutuksen lähijaksot koettiin erityisen arvokkaiksi, joten seuraava koulutuspilotti järjestetään jälleen lähitoteutuksena.
”Koulutus oli tiivis ja antoisa kokonaisuus. Käytännönläheiset työkalut ja avoimet keskustelut lähijaksoilla antoivat hyviä eväitä omaan arkeen. Kiitos onnistuneesta kokonaisuudesta!”

Seuraava koulutus käynnistyy syksyllä 2025
Seuraava Johtamisen työkaluja liikunta-alalle-koulutus alkaa 18.9.2025, ja se järjestetään lähijaksoina Itä-Suomen Liikuntaopistolla Joensuussa. Ilmoittautuminen syksyn kurssille on voimassa 5.9.2025 asti. SportEdu -tulevaisuuden osaamista liikunta-alalle-hankkeen toteuttama koulutus on osallistujille maksuton.
”Odotamme innolla uuden koulutuksen aloitusta. Saimme ensimmäisestä pilottikoulutuksesta paljon hyvää kokemusta ja osallistujien palautetta, joita on hyödynnetty koulutuskokonaisuuden edelleen kehittämisessä,” kertoo koulutuksen toinen kouluttaja Pasi Majoinen.
Lisätietoja koulutuksesta antaa mielellään koulutusasiantuntija Pia Jormanainen
Puh. 050-4774363