Tulevaisuuden osaamistarpeet liikunta-alalla

Tulevaisuuskyselyn tuloksia 2 – Tulevaisuuden osaamistarpeet liikunta-alalla

Liikunta-alan tulevaisuuteen valmistautuminen edellyttää sekä ennakointia että osaamisen kehittämistä. Kesällä 2024 toteutetussa tulevaisuuskyselyssä selvitimme, millaisia yhteiskunnallisia trendejä ja muutoksia ammattilaiset näkevät vaikuttavan eniten liikunta-alaan vuoteen 2035 mennessä.

Tässä blogissa tarkastelemme, miten liikunta-alan ammattilaiset arvioivat tulevaisuuden osaamistarpeita ja sitä, miten nämä muutokset heijastuvat heidän työtehtäviinsä.

Liikunta-alan tulevaisuuteen vaikuttavat yhteiskunnalliset trendit

Kesällä 2024 toteutetussa SportEdu-hankkeen tulevaisuuskyselyssä kartoitimme, mitkä yhteiskunnalliset trendit koetaan eniten liikunta-alaa muuttaviksi. Vastauksissa nousivat esiin erityisesti taloudelliset paineet, väestön demografiset muutokset ja teknologinen kehittyminen.

Julkisen talouden kiristyminen oli vastaajien mukaan suurin liikunta-alan tulevaisuuteen vaikuttava tekijä (23 %), ja se näkyi kaikissa työtehtäväryhmissä tärkeänä teemana. Talouden kiristyminen voi rajoittaa liikunta-alan rahoitusmahdollisuuksia, palvelujen tarjontaa ja infrastruktuurin ylläpitoa, mikä edellyttää uudenlaisia näkökulmia ja yhteistyötä liikuntapalveluiden tarjoamisessa.

Väestön ikääntyminen ja syntyvyyden väheneminen olivat myös selkeästi esillä kyselyiden vastauksissa (21 %). Se nousi jopa korkeimmaksi trendiksi yksityisellä sektorilla työskentelevien ja alle 30-vuotiaiden mielestä. Nämä demografiset muutokset voivat tuoda liikunta-alalle uusia haasteita ja mahdollisuuksia, kun ikääntyvien väestöryhmien tarpeet korostuvat samalla, kun nuorten ja lasten määrän lasku voi vaikuttaa liikuntapalveluiden kysyntään.

Teknologinen kehitys näkyy kolmantena merkittävänä trendinä liikunta-alalla (15 %). Digitaalisten työkalujen ja tekoälyn hyödyntäminen voi muuttaa liikunta-alan toimintamalleja merkittävästi, tarjoten uusia mahdollisuuksia valmennukseen, terveysseurantaan ja hyvinvoinnin edistämiseen. Toisaalta teknologian hyödyntäminen vaatii myös uusien taitojen omaksumista ja investointeja alan toimijoilta.

Monien vastaajien joukossa lisäksi terveyskäyttäytymisen polarisoituminen sekä monikulttuuristuminen ja kansainvälistyminen nousivat viiden merkittävimmän trendin joukkoon, mikä viittaa siihen, että yhä monimuotoisempi ja kansainvälistyvä asiakaskunta asettaa uusia vaatimuksia liikuntapalvelujen suunnittelulle ja toteutukselle.

Hieman yllättäen kaupungistumista ja ilmastonmuutosta ei kyselyssämme pidetty kovin merkittävinä liikunta-alaan vaikuttavina trendeinä. Tämä voi johtua siitä, että vaikka näillä on merkittäviä vaikutuksia yhteiskuntaan laajasti, ne eivät välttämättä suoraan näy kaikessa alan jokapäiväisessä toiminnassa tai työtehtävissä.

Alla olevassa Power BI -visualisoinnissa voit suodattaa kyselymme vastauksia työskentelysektorin, työtehtävän ja vastaajan iän mukaan:

Edellä mainittujen liikunta-alaan vaikuttavien trendien lisäksi useissa avoimissa vastauksissa nousi esiin erityisesti digitalisoituminen, liikkumattomuus ja mielenterveysongelmat. Myös muutokset opiskeluympäristössä ja vapaa-ajassa sekä suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus korostuvat vastauksissa.

Liikunta-alaan vaikuttavien trendien avoimista vastauksista kootun sanapilven näet alta:

Muita liikunta-alan työtehtäviin vaikuttavia yhteiskunnallisia trendejä

Uudet osaamistarpeet liikunta-alalla vuoteen 2035 mennessä

Kyselyssämme ennakoitiin liikunta-alalle useita osaamistarpeita, jotka nousevat esiin yhteiskunnan muutoksista ja alan ammattilaisten muuttuviin tehtäviin liittyvistä vaatimuksista. Tulevaiuuskyselymme nostaa keskeisimmiksi osaamistarpeiksi monipuolisen digitaalisen osaamisen, markkinointi- ja viestintäosaamisen, johtamis- ja talousosaamisen sekä taitoja, jotka tukevat niin asiakastyötä kuin alan innovatiivista kehittämistä.

Digitaalisuus ja tekoäly tulevat keskeisesti vaikuttamaan liikunta-alan toimintatapoihin. Digitaalinen osaaminen ja kyky hyödyntää tekoälyä tehokkaasti voivat auttaa parantamaan palvelujen saavutettavuutta, analysoimaan terveysdataa ja kehittämään liikuntapalveluja entistä yksilöllisemmiksi.

Markkinointi- ja viestintäosaaminen nousevat tärkeiksi taidoiksi kohderyhmien tavoittamisessa ja alan näkyvyyden lisäämisessä. Nykyajan liikuntapalvelut vaativat kykyä suunnitella viestintästrategioita, joilla vaikutetaan asiakaskunnan terveyskäyttäytymiseen ja kasvatetaan tietoisuutta liikunnan hyödyistä. Parantunut markkinointi- ja viestintäosaaminen voi kehittää niin liikunta-alan yritysten liiketoimintaa kuin myös niiden välistä yhteistyötä.

Johtamis- ja talousosaaminen korostuvat, erityisesti taloudellisesti haastavina aikoina. Nämä taidot tukevat organisaatioiden toiminnan tehokasta johtamista ja kestävien taloudellisten ratkaisujen löytämistä. Lisäksi Kestävän kehityksen mukainen toiminta korostuu myös liikunta-alalla tulevaisuudessa. Tämä edellyttää ammattilaisilta kykyä suunnitella ja toteuttaa liikuntapalveluja ja -tiloja ympäristöystävällisesti sekä huomioida ekologisia ja sosiaalisesti kestäviä ratkaisuja.

Lisäksi vastauksissa korostuvat kehittämisosaaminen ja innovaatiot, jotka tukevat liikunta-alan jatkuvaa kehittymistä ja muutosvalmiutta. Liikunnan ammattilaisten tulee kyetä suunnittelemaan ja viemään eteenpäin uusia palveluja ja toimintamalleja, jotka vastaavat muuttuvan asiakaskunnan tarpeisiin. Monialaisuus ja yhteistyö tukevat tätä kehitystyötä, sillä tulevaisuudessa korostuu kyky yhdistää liikunta- ja hyvinvointialan osaamista esimerkiksi sote-palveluihin.

Teemme liikunta-alan tulevaisuustyötä SportEdun tulevaisuustyöpajoissa

SportEdu-hankkeen tulevaisuustyöpajoissa keräämme kyselyämme täydentävää tietoa liikunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeista ja haasteista. Työpajat tuovat yhteen alan ammattilaisia eri taustoista ja tarjoavat mahdollisuuden yhteisten näkemyksien luomiseen. Tavoitteenamme on vahvistaa liikunta-alan toimijoiden valmiuksia vastata liikunta-alan muutostrendeihin ja ennakoituihin osaamistarpeisiin, joita olemme kyselyssämme ja työpajoissamme kartoittaneet.

Picture of Marko Tanskanen

Marko Tanskanen

Digipedagogi
Itä-Suomen Liikuntaopisto
SportEdu-hanke

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Muita tähän aiheeseen liittyviä artikkeleita sivuillamme:

SportEdu tulevaisuustyöpaja Joensuussa

Viimeiset tulevaisuustyöpajat Joensuussa ja onlinena

Tämä teksti on osa SportEdu-hankkeen tulevaisuustyöpajoja käsittelevää blogisarjaa. Löydät muutkin työpajajulkaisut blogistamme: Ensimmäinen paikallinen työpaja Joensuussa Ensimmäinen online-työpaja Toinen paikallinen työpaja Joensuussa Viimeiset työpajat Joensuussa

Lue lisää »
SportEdu toinen tulevaisuustyöpaja Joensuussa

Toinen tulevaisuustyöpaja Joensuussa

Tämä teksti on osa SportEdu-hankkeen tulevaisuustyöpajoja käsittelevää blogisarjaa. Löydät muutkin työpajajulkaisut blogistamme: Ensimmäinen paikallinen työpaja Joensuussa Ensimmäinen online-työpaja Toinen paikallinen työpaja Joensuussa Viimeiset työpajat Joensuussa

Lue lisää »
Skip to content