Skip to content

SportEdu tulevaisuustyön raportti on julkaistu! Raportista saat selville liikunta-alan nykyhetken ja tulevaisuuden osaamistarpeet. > LATAA RAPORTTI

SportEdu tulevaisuustyöpaja Joensuussa

Viimeiset tulevaisuustyöpajat Joensuussa ja onlinena

Tämä teksti on osa SportEdu-hankkeen tulevaisuustyöpajoja käsittelevää blogisarjaa. Löydät muutkin työpajajulkaisut blogistamme:

  1. Ensimmäinen paikallinen työpaja Joensuussa
  2. Ensimmäinen online-työpaja
  3. Toinen paikallinen työpaja Joensuussa
  4. Viimeiset työpajat Joensuussa ja onlinena

SportEdu-hankkeen viimeiset tulevaisuustyön työpajat järjestettiin 8.10.2024 Joensuussa paikallisille liikunta-alan toimijoille ja 22.10. onlinena laajemmalle osallistujajoukolle.

Tulevaisuustyömme viimeisissä työpajoissa keskityimme liikunta-alalla vahvistuvien osaamisvaatimusten tunnistamiseen vuoteen 2035 mennessä. Aiheeseen johdatteli NorthSport Consulting Oy:n (NSC) Jan Norra kertomalla aiemmissa työpajoissa kokoamistamme osaamisvaatimuksista. Pienryhmäkeskusteluissa liikunta-alan osaamisvaatimuksia mietittiin seuraavien liikunta-alan tehtävien näkökulmista:

  1. Johtajat ja asiantuntijat
  2. Valmentajat ja ohjaajat
  3. Liikuntapaikkojen ylläpito ja suunnittelu
Jan Norra SportEdun tulevaisuustyöpajassa

Liikunta-alan osaamisvaatimuksia vuoteen 2035 mennessä

Alla on koottuna työpajoissamme ennakoituja vahvistuvia osaamisvaatimuksia liikunta-alan eri tehtävissä. On tärkeää kuitenkin muistaa, että ennakointi ei ole sama asia kuin ennustaminen, eli tulevaisuus saattaa myös näyttää toisenlaiseltakin.

Johtajat ja asiantuntijat

Liikunta-alan johtajilta ja asiantuntijoilta vaaditaan entistä laajempaa kokonaisvaltaista ymmärrystä yhteiskunnallisista trendeistä ja liikunta-alan muutoksista. Talouden kiristyessä heillä tulee olla kyky kehittää uusia rahoitusmalleja ja hyödyntää dataa päätöksenteon tukena. Asiakasvirtojen ja käyttäjäkokemusten analysointi auttaa kohdentamaan resursseja tehokkaasti ja varmistamaan liikuntapalvelujen saavutettavuuden laajemmalle yleisölle. Johtajien on myös tunnettava kestävän kehityksen periaatteet ja oltava valmiita sopeutumaan nopeisiin muutoksiin sekä viemään vastuullisuusajattelua läpi koko organisaation.

Valmentajat ja ohjaajat

Vuoteen 2035 mennessä valmentajilta ja ohjaajilta odotetaan palvelumuotoiluosaamista ja liikunta-alan yritystoiminnan tuntemusta. Teknologisten ratkaisujen ja analytiikan hyödyntäminen valmennuksessa tulee olemaan entistä tärkeämpää, mikä mahdollistaa yksilöllisemmän lähestymistavan valmennukseen ja asiakaslähtöisyyden kehittämisen. Samalla viestintätaidot korostuvat valmennustiimien, urheilijoiden ja heidän taustajoukkojensa kanssa työskentelyssä. Toimiva viestintä tukee tehokasta tiimityötä ja valmennuksen laadun varmistamista, ja siksi viestinnän kehittäminen on keskeinen osa valmentajien ja ohjaajien osaamisprofiilia.

Liikuntapaikkojen ylläpito ja suunnittelu

Liikuntapaikkojen ylläpidossa ja suunnittelussa korostuu monipuolinen palvelumuotoiluosaaminen, joka auttaa kehittämään saavutettavia, käyttäjälähtöisiä ja vastuullisia liikuntatiloja. Tärkeäksi osaamisalueeksi nousee myös teknologian ja datan hyödyntäminen tilojen käytön optimoinnissa ja asiakaskokemuksen parantamisessa. Liikuntapaikkojen ylläpitäjien ja suunnittelijoiden on tunnettava rahoitusmahdollisuuksia sekä kestävän kehityksen ratkaisuja, jotta he voivat sopeutua muuttuviin resurssirajoituksiin ja varmistaa liikuntapaikkojen monikäyttöisyyden ja saavutettavuuden.

Marko Tanskanen SportEdun tulevaisuustyöpajassa

Täydennyskoulutusten suunnittelua liikunta-alalle ennakoitujen tulevaisuuden osaamisvaatimusten perusteella

Tulevaisuuden liikunta-alan täydennyskoulutusten tulee vastata kasvavaan tarpeeseen kehittää uusia taitoja, jotka yhdistävät liikunnan monialaisuuden, teknologian hyödyntämisen sekä taloudelliset ja vastuulliset toimintamallit. 

Työpajoissamme ennakoitujen osaamisvaatimuksten perusteella tarpeellisia täydennyskoulutuksia voitaisiin jakaa seuraaviin pääteemoihin, jotka tukevat liikunta-alan ammattilaisten kykyä vastata tuleviin muutoksiin ja haasteisiin:

  1. Teknologian ja datan hyödyntäminen liikuntatilojen hallinnassa ja valmennuksessa.
  2. Liikunta-alan palvelumuotoilu ja asiakaskokemuksen kehittäminen.
  3. Kestävä kehitys ja vastuullisuus liikuntapaikkojen suunnittelussa ja ylläpidossa.
  4. Yritystoiminta- ja viestintätaidot valmentajille ja ohjaajille.
  5. Talous- ja rahoitusosaaminen liikunta-alan johtamistehtävissä.
SportEdu-hankkeessamme liikunta-alan tulevaisuustyö jatkuu vielä, kun kirjoitamme loppuraportin kyselyissämme ja työpajoissamme kerätyistä tiedoista. Tämän pohjalta suunnittelemme pilottikoulutuksia, jotka vastaavat liikunta-alan osaamistarpeisiin.
 
Haluamme kiittää kaikkia kyselyihimme ja työpajoihimme osallistujia, sillä juuri liikunta-alan työkentällä toimijat ovat tärkeä osa alan tulevaisuustyötä!

Kiinnostaako sinua tietää lisää tulevaisuustyöstämme? Voit lukea esimerkiksi tulevaisuuskyselymme tuloksista blogistamme:

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Muita tähän aiheeseen liittyviä artikkeleita sivuillamme: