SportEdu tulevaisuustyön raportti on julkaistu! Raportista saat selville liikunta-alan nykyhetken ja tulevaisuuden osaamistarpeet. > LATAA RAPORTTI

Liikunta-alan työvoima- ja osaamistarpeet

Tulevaisuustyössämme havaitut liikunta-alan tämän hetkiset työvoiman ja osaamisen tarpeet

Liikunta-ala on jatkuvassa muutoksessa ja kehittyy yhteiskunnan tarpeiden mukaan. Muuttuvat osaamistarpeet heijastuvat myös alan työvoiman kysyntään ja tarjontaan sekä jopa uusiin työnkuviin.

SportEdu-hankkeen tulevaisuustyössä tarkastelimme, missä tehtävissä liikunta-alalla on pulaa osaavasta työvoimasta, millaisia lisäosaamistarpeita alalla on havaittavissa ja millaisia työnkuvia kenties puuttuu yhteiskunnallisten muutosten valossa. Seuraavaksi pääset lukemaan muutamia tulevaisuustyön työpajoissa esiin nousseita liikunta-alan osaamistarpeita.

Tämä blogiteksti perustuu tulevaisuuskyselyssämme ja -työpajoissamme keräämiimme avoimiin vastauksiin ja keskusteluihin liikunta-alan nykytilasta.

Osaavaa työvoimaa tarvitaan liikunta-alalla

Tällä hetkellä liikunta-alalla on erityisesti pulaa pätevistä ohjaajista ja valmentajista, jotka pystyvät työskentelemään monipuolisesti eri ikäryhmien ja erityisryhmien parissa. Erityisesti lasten ja nuorten liikunnan ohjaajia tarvitaan lisää, sillä liikunnan merkitys nuorten hyvinvoinnille ja oppimiskyvylle on tunnustettu laajasti. Myös ikääntyneiden liikunnanohjaajia tarvitaan entistä enemmän, sillä väestön ikääntyessä liikunnan rooli terveyden ylläpitämisessä ja toimintakyvyn säilyttämisessä kasvaa jatkuvasti.

Liikuntapaikka-alalla ja olosuhdetyössä on pulaa ammattipätevistä liikuntapaikkojen hoitajista, sillä liikuntapaikka-alan osaajia ylipäätään puuttuu markkinoilta. Liikuntapaikka-alalla kaivataan toisaalta moniosaajia ja toisaalta tiettyyn tehtävään vaadittavaa osaamista, sillä esimerkiksi liikuntapaikkahoitajilla tarvitaan monialaista osaamista. Erityisesti uimahalleissa uinnin valvojien ja -opettajien työvoimaresurssista on pulaa.

Yksi kriittinen alue on myös liikuntapalveluiden hallinnolliset tehtävät, joissa tarvitaan johtamisosaamista, strategista suunnittelua ja kykyä soveltaa uusia teknologioita ja digitaalisia ratkaisuja palveluiden kehittämiseksi. Liikunta-alan yritykset ja organisaatiot tarvitsevat osaajia, jotka pystyvät yhdistämään liikuntaosaamisen liiketoimintaosaamiseen ja markkinointiin, jotta liikuntapalvelut tavoittavat laajemman yleisön ja vastaavat paremmin käyttäjien tarpeisiin.

Osaavan työvoiman tarpeet liikunta-alalla

Tämänhetkisiä lisäosaamistarpeita

Liikunta-ala ei ole irrallaan muista yhteiskunnan muutoksista, ja sen vuoksi on tärkeää tunnistaa alalla tarvittavat lisäosaamistarpeet. Digitalisaatio, kestävän kehityksen periaatteet, erilaiset viestintätarpeet eri ryhmille ja terveystietoisuuden kasvu ovat esimerkkejä tekijöistä, jotka vaikuttavat alan osaamistarpeisiin.

Tällä hetkellä keskeinen osaamistarve liittyy digitaalisten työkalujen ja alustojen hyödyntämiseen niin liikunnan ohjauksessa kuin markkinoinnissakin. Etävalmennus, liikunta-applikaatiot ja muut digitaaliset palvelut kasvattavat suosiotaan, ja niiden kehittämiseen tarvitaan teknistä osaamista, mutta myös ymmärrystä siitä, miten ne voidaan tehokkaasti integroida osaksi perinteisempiä liikuntapalveluita.

Liikunta-alan eri osa-alueilla tunnistetaan tarve ymmärtää entistä paremmin kestävän kehityksen periaatteita ja niiden soveltamista liikuntapalveluiden tuotantoon. Tämä tarkoittaa esimerkiksi ympäristöystävällisten liikuntapaikkojen suunnittelua ja energiatehokkaiden ratkaisujen käyttöönottoa. Erityisesti liikuntapaikkojen suunnittelussa tulee myös huomioida esteettömyys ja saavutettavuus, joka liittyy myös koko liikunta-alan lisäosaamistarpeisiin palvelumuotoilun avulla.

Yhteiskunnallisten muutosten myötä myös monikulttuurisuusosaaminen ja kyky kohdata erilaisia asiakasryhmiä nousevat tärkeiksi osaamisalueiksi. Liikunta-alalla toimijoiden tulee osata huomioida erilaisten kulttuuritaustojen ja elämäntilanteiden vaikutukset liikunnan harrastamiseen ja palveluiden käyttöön. Kohtaamis- ja vuorovaikutustaidot korostuvat kaikissa liikunta-alan vuorovaikutustilanteissa.

Nykyisiä lisäosaamistarpeita liikunta-alalla

Liikunta-alalla tarpeellisia työnkuvia

Tulevaisuustyötä tehdessämme huomasimme, että liikunta-alan muuttuessa ja kehittyessä alalta puuttuu joitakin keskeisiä työnkuvia, jotka vastaavat nykyajan haasteisiin. Tulevaisuustyössämme havaittiin esimerkiksi puuttuvia työnkuvia liikunta-alalla teknologia- ja digiosaamisen sektorilta, sillä tarvetta on mm. digi- ja podcast-valmentajista ja data-asiantuntijoista sekä tiedon hyödyntämisen osaajista.

Liikuntaan innostajia ja luontoliikuttajia tarvitaan eri ryhmille niin koululaisten personal traineriksi kuin eri ikäryhmien liikuttajiksi. Liikunta-alalla voisi olla enemmän tilaa erilaisille yhteisöllisyyden ja inkluusion edistämiseen keskittyville työnkuville, kuten liikuntaan liittyville ohjaajille tai pedagogeille. He voisivat keskittyä erityisesti tarjoamaan matalampaa kynnystä liikuntaan sekä tarjota ja tuoda esille erilaisia liikuntamahdollisuuksia ja samalla ehkäistä syrjäytymistä liikunnan keinoin.

Yksi työnkuvan puute havaittiin myös esimerkiksi liikunnan ja mielenterveyden yhdistävistä asiantuntijoista, jotka pystyvät tukemaan yksilöitä ja ryhmiä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisessä. Mielenterveyden haasteiden kasvaessa tarve tällaiselle osaamiselle on yhä selvempi.

Yhteenvetoa liikunta-alan nykyhetken tarpeista

Liikunta-alan työvoiman ja osaamisen tarpeet muuttuvat yhteiskunnan muuttuessa. Tällä hetkellä alalla on erityisesti tarvetta päteville ohjaajille, valmentajille, liikuntapaikkojen hoitajille, uimavalvojille ja -opettajille sekä liikuntapalveluiden hallinnollisille osaajille. Samalla on tarpeen luoda uusia työnkuvia, jotka vastaavat nykyajan haasteisiin, kuten teknologia- ja digiosaamisessa, mielenterveyden ja liikunnan yhdistämisessä sekä liikunnan pariin innostajissa. Lisäksi alalla tarvitaan uudenlaista osaamista, joka antaa valmiuksia kohtaamis- ja vuorovaikutustilanteisiin sekä osaamista vastuullisuuden, kestävän kehityksen ja digitalisaation parissa.

Picture of Pia Jormanainen

Pia Jormanainen

Koulutusasiantuntija
Itä-Suomen Liikuntaopisto
SportEdu-hanke

Olemme tehneet liikunta-alan tulevaisuustyötä syksyllä 2024 tulevaisuustyöpajoissamme, joista voit lukea blogistamme:

  1. Ensimmäinen paikallinen työpaja Joensuussa
  2. Ensimmäinen online-työpaja
  3. Toinen paikallinen työpaja Joensuussa
  4. Viimeiset tulevaisuustyöpajat paikallisesti ja onlinena

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa:

Muita tähän aiheeseen liittyviä artikkeleita sivuillamme:

Liikunta-alan osaamistarpeiden ennakointia -raportti

SportEdu tulevaisuustyön tuloksia

Liikunta-alan tulevaisuus vaatii uudenlaista osaamista ja kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Olemme toteuttaneet SportEdu – Tulevaisuuden osaamista liikunta-alalle -hankkeessa laajan selvitystyön, jossa kartoitettiin alan ammattilaisten osaamistarpeita

Lue lisää »
Skip to content